Wat zoek je?

Zon, zee, strand en witte huisjes; dat is vast waar jij aan denkt bij Griekenland. Maar wist je dat je op het vasteland van Griekenland hoge bergen, steile kliffen, oude kloosters, authentieke dorpjes en prachtige watervallen vindt? Dat Tzoumerka de perfecte bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers is zal ik je in deze blog laten zien. Lees je mee?

Rouista Tzoumerka Resort wandel naar Fairy Bridge

Wat te doen in Tzoumerka? De mooiste bezienswaardigheden in Griekenland

De regio Tzoumerka is het meest bergachtige gebied van het land en bestrijkt een gebied van zo’n 820 km2. Dit outdoor paradijs is het Griekenland dat je wilt ontdekken! Geen massatoerisme, maar ver weg van de drukte. Rust en ruimte. Zometeen zal ik in meer detail vertellen over de bezienswaardigheden in Tzoumerka. Maar eerst een handig kaartje met daarin de bestemmingen.

Voor het gemak heb ik de highlights voor je gemarkeerd in onderstaande kaart. Zo kun jij alle bezienswaardigheden in Tzoumerka gemakkelijk terug vinden en deze gebruiken om jouw rondreis door Griekenland te plannen.

#1 - Wandel naar de Rema Marks waterval

Net buiten het charmante dorpje Theodoriana vind je het startpunt voor de wandeling naar Rema Marks, één van de meest betoverende watervallen in Tzoumerka National Park. Via een korte wandeling van een klein uurtje (2,8 kilometer heen en terug) kun je deze waterval bereiken. Je wandelt door het bos waar je de heenweg vooral aan het dalen bent om bij de waterval te komen. De terugweg is dus weer omhoog. Onderweg wandel je door een groen bos, vol klaterende beekjes en over mossige rotspaadjes.

Doen in Tzoumerka, de hoogtepunten in de bergen
Doen in Tzoumerka, de hoogtepunten in de bergen
Doen in Tzoumerka, de hoogtepunten in de bergen

#2 - Ontdek de Souda watervallen

Eén van de meest indrukwekkende watervallen in Griekenland zijn de Souda Waterfalls (Καταρράκτες Σούδας), welke je aan de andere kant van het dorpje Theodoriana vindt. Deze zogeheten tweeling-waterval is via een gemakkelijk wandelpad in zo’n 30 minuten (zo’n 2 kilometer heen en terug) te bereiken. Daar aangekomen kun je met eigen ogen zien hoe het water zo’n 25 meter en met een snelheid van 800 kubieke meter per uur naar beneden klettert.

Doen in Tzoumerka, de hoogtepunten in de bergen
Onderweg naar Souda Waterfalls
Doen in Tzoumerka, de hoogtepunten in de bergen

#3 - Ga raften in Tzoumerka op de Arachtos rivier

Wat je ook zeker moet doen in Tzoumerka is raften op de Arachtos rivier. Ik ga op pad met Trekking Hellas Tzoumerka en start na een ritje van 45 minuten door een werkelijk prachtige omgeving aan het avontuur. Na een korte uitleg stappen we in de boot. We starten met raften bij Ambelochori Bridge (Politsa) en eindigen bij de Plaka Boogbrug. Onderweg varen we door de rivier met aan beide kanten hoge rotswanden en adembenemende natuur. De stroomversnellingen zijn van de 2e en 3e graad, waardoor raften hier voor een ieder goed te doen is. Onderweg stoppen we bij de Klifkis waterval, waar je een duik kunt nemen in het ijskoude water en je serieus het idee hebt dat je in een sprookje bent beland.

Doen in Tzoumerka, de hoogtepunten in de bergen
Doen in Tzoumerka, de hoogtepunten in de bergen
Doen in Tzoumerka, de hoogtepunten in de bergen
Doen in Tzoumerka ga raften door de kloof

#4 - Bezoek de historische boogbrug Plaka

Tijdens het raften varen we er al onderdoor: de historische boogbrug Plaka. Deze unieke boogbrug is een van de hoogste boogbruggen in heel Griekenland. Met een indrukwekkende lengte van 40 meter en een hoogte van 19 meter markeert de brug de grens tussen de regio’s Arta en Ioannina. Historisch gezien maakte de Plaka-brug deel uit van een belangrijke handelsroute. Totdat de originele brug op 1 februari 2015 instortte als gevolg van een zware overstroming van de Arachtos-rivier. Gelukkige werd niet lang daarna de huidige boogbrug gebouwd.

Doen in Tzoumerka, de hoogtepunten in de bergen
Doen in Tzoumerka, de hoogtepunten in de bergen

#5 - Ontdek de dorpje Vourgareli en haar klooster

Het pittoreske bergdorpje Vourgareli ligt op zo’n 800 meter hoogte en wordt omgeven door een prachtige natuurlijke omgeving, met bergen, bossen en rivieren. Vourgareli beschikt over verschillende faciliteiten, maar biedt vooral rust en sereniteit, ver weg van de drukte van de steden, waardoor het een aantrekkelijke bestemming is voor mensen die op zoek zijn naar ontspanning. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Vourgareli, in Tzoumerka, is het klooster van Agios Georgios (Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου). Dit klooster dat waarschijnlijk in 1690 of iets later werd gesticht, is bereikbaar via een steile trap en verkeerd in een uitstekende staat. Het verdient absoluut een bezoekje wanneer je Tzoumerka bezoekt!

Sfeervol Vourgareli
Doen in Tzoumerka, de hoogtepunten in de bergen
Doen in Tzoumerka, de hoogtepunten in de bergen

#6 - Drink een glaasje Tsipouro

Wat je ook zeker moet doen in Griekenland is een glaasje Tsipouro drinken. Deze Griekse variant van het Turkse raki wordt veelvuldig gedronken in Tzoumerka. You hate it or you love it, maar proberen zou ik het zeker!

#7 - Wandelen rond het Rouista Tzoumerka Resort

De ideale uitvalsbasis voor Tzoumerka is het fijne Rouista Tzoumerka Resort. Gevestigd in het dorpje Vourgareli, gelegen in het zuiden van de regio Tzoumerka. Het grote voordeel wanneer je in dit resort verblijft is dat je buiten gelijk in de natuur staat. Je kunt direct met één van de vele wandelingen door de groene omgeving van het Nationaal Park Tzoumerka starten. Wandel naar Captain’s Baths (Λουτρά καπετάνιου), loop over stenen boogbruggen of ontdek de sprookjesachtige Fairy Bridge (Μονοπάτι Πεζοπορίας Λεπτοκαρυά – Νεραϊδογέφυρο). Alle wandelingen rond het resort zijn tussen de 1 en 5 kilometer en goed te doen.

Natuur onderweg Rouista Tzoumerka Resort
Rouista Tzoumerka Resort wandel naar Fairy Bridge
Rouista Tzoumerka Resort wandelen

Hoe kom je in Tzoumerka en hoe lang heb je nodig om de regio te ontdekken

Vlieg je op Ioánnina of Preveza, dit kan met Transavia al vanaf €79,- per persoon rechtstreeks, dan kun je de regio Tzoumerka ook heel goed combineren met de kust. Vanaf Tzoumerka is het zo’n 2 uur rijden. Wat dacht je van het groene eiland Lefkas of Parga, dat zeker tot de mooiste badplaatsen van Griekenland behoort. Ik raad je aan om minimaal 3 dagen uit te trekken voor het Griekse binnenland. Heb je langer de tijd? Blijf hier dan zeker wat langer, want er is echt genoeg te ontdekken in de regio Tzoumerka. Combineer je het met de kust? Dan zou ik zeker minimaal een week blijven.

Plan je reis naar Tzoumerka

Road to Wander

Dit is de persoonlijke reisblog van Daphne de Vries. Een adrenaline junkie met een enorme passie voor roadtrips. Al vrij jong wist ik dat ik de wereld wilde ontdekken en al mijn reisdromen wilde realiseren.

Daphne